Здавалося б, чого простіше, прийти в меблевий магазин і вибрати диван на свій смак? Виявляється, що при такому величезному асортименті меблів, це зовсім не просто! Ми стаємо абсолютно безпорадними, нас лякають немислимо дорогі дивани і викликають підозру дешеві. Наше бажання зробити вдалу покупку цілком виправдано, адже меблі купується, як правило, не на один рік. Щоб наслідки невдалої покупки меблів не мучили довгі роки, прочитайте декілька корисних порад про те, як вибрати диван. До речі, тут ви можете вибрати якісні дивани у Львові.

Вибираємо конструкцію дивана і механізм трансформації

Спочатку слід визначитися з конструкцією дивана, який бажаєте придбати. Це залежить від функції, яка відводиться дивану у вашому домі. Якщо це додаткове спальне місце для гостей, яке буде використовуватися не щодня, то підійде механізм трансформації простіше, який називають "гостьовим". Якщо ж диван буде функціонувати, як постійне спальне місце, то необхідно об`єктивно оцінити площу кімнати, де він буде розміщуватися. У невеликій кімнаті, поряд з отриманням великого спального місця, залишається мало вільного простору, що викликає необхідність постійно перестрибувати через диван або протискуватися крізь невеликий вільний простір. Тому механізм трансформації повинен перетворювати велике спальне місце в компактний диван.

Вибираємо матеріал каркаса

При виборі дивана необхідно звертати увагу на матеріал, з якого зроблений його каркас та інші елементи. Міцність каркаса безпосередньо впливає на тривалість терміну служби дивана. Найміцніші, а тому й дорогі дивани виготовляють з натурального бука. Причому бук йде на виготовлення не тільки видимих зовні частин дивана, але і невидимих частин також. Дивани середньоцінової категорії виконують з бука частково, тільки видимі його частини. Невидимі частини виготовляють з вищого сорту фанери і соснового бруса. Для виготовлення недорогих диванів зазвичай використовують сосновий брус невисокої якості. Найдешевшим і неміцним матеріалом вважається ламінована ДСП, дивани з такого матеріалу не довговічні. Застосування ДСП можливо для виготовлення білизняних ящиків без шкоди для якості.

Для оцінки надійності каркаса слід подивитися на його розтин. Чим товще брус, з якого він зроблений, тим він надійніший.

Якість і акуратність обробки всіх поверхонь каркаса дозволяють на око визначити його якість. У реальності скористатися такою можливістю оцінки не вдається, тому що оббивка приховує всі несучі деталі. Залишається тільки вірити на слово продавцеві або скористатися технічною документацією на обраний диван і відгуками інших покупців.

Для виготовлення каркаса дивана повинен використовуватися добре просушений пиломатеріал. Нехтування цим правилом для деяких фабрик обертається тим, що промокає від мокрого каркаса навіть поролон і тканина. В результаті, куплений диван висохне вже у споживача в квартирі, при цьому своїм скрипом буде постійно нагадувати, з якого матеріалу він зроблений.

Якщо диван буде грати роль спального місця, то таке спальне місце повинне бути максимально комфортним під час сну. І наявність тільки надійної конструкції тут вже недостатньо. Велике значення має м`яка частина дивана або його настил. Як правило, завжди виникає питання про необхідність в настилі дивана пружин. І хоча не всі є прихильниками пружинних диванів, слід зазначити, що комбінація пружинного блоку і товстого багатошарового наповнення є оптимальним варіантом для збереження хребта.

Щоб підвищити комфортність дивана і його м`якість під час сидіння і під час сну, а також підвищити його надійність, виробники меблів застосовують металеві пружини-"змійки", які розміщують під м`якими елементами на каркасі дивана.