До вибору матраца для сну необхідно підходити грунтовно і продумано. Яким він має бути, якими властивостями повинен володіти, з чого повинен бути зроблений ми поговоримо в даній статті.  

Існує два типи матраців - пружинні та безпружинні, відрізняються, відповідно, наявністю пружин. Пружинні бувають незалежні один від одного і залежні, загальний пружинний блок. Безпружинні - це надувні, пір'яні, водяні та подібні їм матраци. Тут ви знайдете дешеві матраци в Тернополi.

Пружинні матраци складаються з пружин, наповнювального шару, який додає матрацу м'якість і оббивку. Загальний пружинний блок добре використовується довгий час, але через певний термін починає скрипіти, а ось незалежний блок пружин скрипіти не буде, а прослужить не менше.

Залежні пружини застосовуються в основному в дешевих матрацах, великий їх недолік в тому, що коли на великому матраці сплять люди різної ваги, то відбувається ефект хвилі. Легша людина скочується до важчої, через те, що натиск пружин під вагою ваги провокує натиск сусідніх пружин, пов'язаних одним блоком. Такий ефект відсутній у матраців з незалежними пружинами. В них кожна окрема пружина поміщена в окрему кишеньку, вони не стикаються одна з одною і не залежні. Тобто натиск тіла на кожну пружину йде окремо. В таких матрацах дуже важливо кількість окремих пружин на метр кубічний. Чим більше пружин, тим більш зручніше, і краще для здорового сну, але і від кількості пружин залежить і ціна матраца, відповідно. 

Безпружинні матраци широко представлені на сучасному ринку. Найкращими вважаються матраци зі штучного латексу. Вони мають структуру губки за рахунок цього у них хороша повітропроникність. На такому матраці тіло найбільш комфортно себе почуває, йде правильна підтримка хребта, і всі м'язи під час сну відпочивають. Вони досить довговічні і не вимагають особливого спеціального догляду. Пружність такого матраца і його м'якість залежить від процесу спінювання, і можна підібрати собі підходящі властивості.

Також є матраци з натурального латексу, але у них є деякі недоліки. Наприклад, при його виготовленні утворюється кірка, яка не утворюється при виготовленні матраца зі штучного латексу через низьку температуру спінювання. Така кірка знижує вологообмін матраца, він вбирає вологу, але не випускає її, через деякий час такий матрац стає вологим. Термін дії також невеликий, до 5 років. 

Спеціальні повітряні, ватяні, водні матраци не так сильно поширені на нашому ринку, але в спеціалізованих магазинах їх також можна знайти.